Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vilka betyg krävs för att bli läkare?

28 jan 2023
FRÅGA
Hej! Jag går första termin på naturvetenskapsprogrammet, har valt inriktning natur. Vilket kommer ge mig alla behörigheterna till att bli läkare, kan jag då söka in till läkarlinjen trots inte ha så hög merit, då jag vet att det är omöjligt för mig att få A i alla ämnen

Svar:

30 jan 2023

Hej,

Det är hård konkurrens om platserna på Läkarprogrammet så därför krävs det väldigt höga betyg för att komma in. Antagningspoängen för läkarprogrammet kan se olika ut beroende på var i Sverige du studerar men oftast ligger det mellan 21,5-22,5 poäng. För att få t.ex. 22,5 poäng behöver man A i alla ämnen som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5. Så svaret är alltså ja, du måste ha A i alla ämnen för att komma in på Läkarprogrammet med dina gymnasiebetyg.

Men det finns också chans att komma in genom högskoleprov. Så för att öka dina chanser att komma in så kan du studera till högskoleprovet och sedan skriva det. du kan läsa mer om hur högskoleprovet funkar här: https://allastudier.se/tips-o-fakta/h%c3%b6gskoleprovet-15834.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information