Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur blir jag stridspilot?

28 jan 2023
FRÅGA
Hej! Jag har sedan 3 år tillbaka drömt om att bli stridspilot. Min syv på skolan sa att teknik programmet skulle vara en bra grund men jag vet inte riktigt vilken inriktning jag skulle valt på teknik, så skulle jättegärna vilja veta vilken som passar bäst om jag skulle vilja bli stridspilot

Svar:

30 jan 2023

Hej,

För att utbilda dig till pilot inom det militära så behöver du gå deras grundläggande militärutbildning först för att sedan söka en Officersutbildning. Uttagningarna till försvarsmaktens stridspilotutbildning görs baserat på olika tester. Du kan läsa om dessa här: https://jobb.forsvarsmakten.se/sv/utbildning/befattningsguiden/stridspilot/kp-pilot/.

För att förbereda sig inför testerna så kan det vara bra att hålla sig i form både fysiskt och psykiskt. Bland annat är det viktigt med hög spatial förmåga och hög stresstålighet. 

Förutom testerna så finns också många medicinska, fysiska och psykiska krav man måste uppfylla. Exempelvis så finns ett längdkrav (161-190 cm).

När det gäller betygen behöver du godkända betyg i Svenska 2, Matematik 2 samt Samhällskunskap 1. I övrigt är betygen av mindre betydelse eftersom du inte blir uttagen på basen av dina betyg utan på din personliga lämplighet som mäts i uttagningstesterna. 

Du behöver inte välja Teknikprogrammet. Det viktiga är att du får de kurser du behöver. Så välj det program du tycker är intressantast.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information