Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Får jag busskort på gymnaiset?

27 jan 2023
FRÅGA
Hej!
Är folkbokförd i Uppsala men skulle gärna vilja gå i ett gymnasium i Stockholm erbjuds det skolbusskort samt sl kort. Och eftersom det är en fristående skola har jag lika mycket möjlighet att komma in i det gymnasiet som dom andra?

Mvh

Svar:

30 jan 2023

Hej, 

Om du vill söka till en skola som ligger i en annan kommun finns det ett par saker att tänka på. Först kan du prata med din studie- och yrkesvägledare för att se om din kommun har ett samverkansavtal med andra kommuner i närheten, då kan du söka på samma villkor som eleverna i den kommunen. Om det är en friskola som har riksintag kan du även där söka på samma villkor och det är förstahandsmottagning som gäller.

Dock om du söker till skolan och programmet fastan programmet finns i din hemkommun, och ovanstående punkter inte gäller, kallas det för frisök och du kan endast erbjudas en plats där om det finns lediga platser. Då är det andrahandsmottagning som gäller och de eleverna i den kommunen och samverkansområdet erbjuds platser först. Den generella regeln för buss/tågkort är att om man bor ett visst antal kilometer från skolan så ger skolan eleven ett kort. Dock kan detta se lite olika ut beroende på var och hur du söker till skolan, t.ex. om du bli antagen via frisök är det din hemkommun som ska stå för dina dagliga resor till skolan. Här kan du läsa mer om det: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/riksintag-2495. 

 

Bästa hälsningar! /Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information