Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vad ska jag göra om jag har ångest över gymnasievalet?

20 jan 2023
FRÅGA
Hej! Jag har jättemycket panik inför gymnasievalet som är om bara några dagar, jag har absolut ingen aning vad jag vill gå och har inget som intresserar mig direkt. Kände därför att det vore bäst att välja en bred linje som ekonomi, natur eller samhäll. Men problemet är så att jag har problem med social fobi och har svårt med mycket och nya människor, och har nästan inga vänner då jag knappt kommer känna en enda. Då funderade jag på Naturbruksgymnasiet med inriktingen djurvård som var mindre med små klasser och färre människor, men då är problemet att jag är rädd att ändra mig sen och vill bli något annat, då det skulle blir ganska komplicerat. Anledningen är även att min enda vän ska söka dit och är rädd för att vara utan henne, då jag alltid haft henne som klasskamrat och vän genom alla år. Jag har sådan ångest! Snälla hjälp vad ska jag göra! Tacksam för svar

Svar:

23 jan 2023

Hej,

Vad tråkigt att höra att du kämpar med social fobi! Det viktigaste är att du tar kontakt med vården och får diagnos och hjälp med det. Har du redan en diagnos och fått hjälp kanske du ändå behöver ta kontakt igen för mer hjälp.

Du får tänka hur du vill med gymnasievalet och det är okej att ta samma program som din kompis. Men det är såklart tråkigt att du ska behöva känna dig begränsad i ditt val av din social fobi. Skulle du ta Naturbruksgymnasiet och sedan känna att det inte är något du vill jobba med i framtiden så är inte det så svårt att ändra på. Du kan välja till högskoleförberedande kurser även på ett yrkesprogram och du kan även läsa på Komvux efter gymnasiet om det är något du saknar. 

Vill du välja ett högskoleförberedande program och känner dig mer motiverad att gå det så är det kanske värt att välja det trots din rädsla. Men det kan bara du avgöra. Försök att få så mycket hjälp och stöd du kan med den social fobin och din ångest. Ta kontakt med skolans kurator och med vården. Prata även gärna med dina föräldrar så de kan hjälpa dig att få mer hjälp.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information