Vilka skolor har riksintag?

10 jan 2023
FRÅGA
Hej! Jag är lite förvirrad, har mailat flera skolor där det står att det är riksintag på men de verkar inte ha det. Bor på Gotland och vill jätte gärna gå estet -teater och den inriktingen finns inte på Gotland. Så alltså måste jag flytta, men vet inte vilka skolor som har riksintag och vet inte vart jag ska vända mig hen angående boende.

Svar:

11 jan 2023

Hej,

Du kan söka till vilken skola du vill om inriktningen du vill gå inte finns på din ort. 

Fristående gymnasieskolor har riksintag, vilket innebär att du kan söka skolan oavsett vilken kommun du bor i eller om kommunen du bor i redan har en motsvarande gymnasieutbildning. 

Din SYV i skolan bör kunna hjälpa dig att hitta lämpliga skolor att söka men du kan själv söka här: https://www.gymnasium.se/ och fylla i rutan för riksintag under sökfältet.

Om man flyttar för att gå i gymnasiet så får man försöka hitta en lägenhet på egen hand om det inte är så att skolan har internat. För att få studentbostäder krävs att man går en eftergymnasial utbildning. Så det finns tyvärr ingen hjälp att få utan det är upp till dig och din/dina vårdnadshavare att hitta bostad. Du kan kontakta skolan och fråga om de kan hjälpa till att hitta bostad eller har andra tips kring det. Det är absolut att rekommendera att börja titta runt redan nu på vilka bostadsalternativ som finns. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information