Hur blir man mordutredare?

25 dec 2022
FRÅGA
Hej!

Jag vill jobba inom kriminalvården som mordutredare. Vad krävs för att bli mordutredare? Måste jag bli vanlig polis först eller är det en separat utbildning? Isåfall vad ska jag gå på gymnasiet?

Mvh

Svar:

28 dec 2022

Hej,

Det finns flera yrkesgrupper som arbetar med grova brottsutredningar så det finns inte bara en väg att gå. En förutsättning för att kunna bli utredare av grova brott är antingen genomgången utbildning på Polishögskolan, eller en akademisk examen. Vill man inte bli polis skaffar man sig en högskoleutbildning och söker jobb som Civilutredare och försöker sedan genom fortbildningar och interna utbildningar skaffa sig tillräcklig kompetens för att kunna få jobba som utredare av grova brott. 

Den utbildning som är relevant för anställning som civil utredare är akademisk utbildning inom t.ex juridik, beteendevetenskap, eller en annan akademisk utbildning exempelvis med samhällsvetenskaplig inriktning. Ett exempel är Kriminologprogrammet. Du kan få behörighet till de flesta samhälls, beteendevetenskapliga och polisutbildningar från högskoleförberedande gymnasieprogram så som Samhällsprogrammet, Ekonomi programmet och Naturprogrammet. 

Det finns Samhällsprogram som har en speciell profil mot kriminologi så är du intresserad av det kan du titta lite extra på det. Sådana skolor hittar du här: https://www.gymnasium.se/sok/sverige/d1424?q=kriminologi.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information