Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur gör jag om jag ska flytta under gymnasieantagningen?

18 dec 2022
FRÅGA
Hej!
Vi kommer att flytta till Stockholm under nästa år. Jag har fått anställning i Stockholm från 1 juli.. under första halvåret kommer jag att försöka sälja huset och hitta boende. Min son går i nian och måste ansöka till gymnasiet januari.. ska han ansöka i den gamla kommunen eller Stockholm.. vi har ingen adress i Stockholm kommun än men när han börjar gymnasiet i augusti då är vi där. Vad är det som gäller?

Med vänlig hälsning,

Svar:

19 dec 2022

Hej,

Informera alltid gymnasieantagningen i din kommun om du ska flytta under antagningen. Ansökan till gymnasiet görs alltid genom den kommun där du är folkbokförd (och du kan söka i båda län från din nuvarande kommun). Även om du ska flytta till en annan kommun, gör du alltså ditt gymnasieval via antagningskansliet i den kommun som du bor i. Beroende på när du flyttar och hur kalendern för antagningen ser ut, kan du sedan bli överförd till ett nytt kansli. 

Eftersom slutantagningen är den viktigaste delen av antagningen har det betydelse om du flyttar före eller efter denna. Om du är folkbokförd i din nya kommun i tid till slutantagningen i juni innebär det att du har samma möjligheter att bli antagen som andra elever i kommunen.

Om du har blivit antagen till en kommunal skola i din tidigare kommun, är du garanterad en plats i din nya kommun på det program du blivit antagen till.

Jag rekommenderar att ni kontaktar studie-och yrkesvägledaren i skolan så får ni hjälp med processen.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information