Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Ska jag välja Samhällsprogrammet eller Ekonomiprogrammet?

15 dec 2022
FRÅGA
Hej! Jag har beslutsångest mellan Samhäll och Ekonomi programmen. Har länge riktat mig mot ekonomi men vet inte om jag orkar så mycket plugg. Så därför börjat tänka lite extra på samhäll nu. Men fortfarande osäker. Därför kollade jag upp behörigheterna till högskola. Är det sant att exempel Samhäll Beteende ger samma behörigheter som Ekonomi juridik? Står det på Skolverket. Står att alla utbildningar inte står med, men ger dom iallafall ungefär samma behörigheter?

Svar:

16 dec 2022

Hej,

Samhälls programmet och Ekonomi programmet ger nästan samma behörigheter till högskolan och det stämmer att Samhäll Beteende ger samma behörigheter som Ekonomi juridik. Du kan jämföra behörigheten från de två programmen här: http://www.utbildningsinfo.se/gymnasieskola/2.323/behorighetsvisaren-1.3591. De är också väldigt lika så arbetsbördan skulle troligen kännas väldigt lika för dig vad du än valde,

Läs på lite mer om de båda programmen och titta framförallt på exakt vilka kurser som ingår. Då kanske du kan avgöra viket program som har flest kurser som du tycker verkar intressanta. Det brukar nämligen hjälpa att vara motiverad att gå det program man går. Här kan du se programstrukturen för Ekonomiprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/ekonomiprogrammet#moreAboutSearch och här för Samhällsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/samhallsvetenskapsprogrammet#moreAboutSearch.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information