Vad krävs för att bli tandläkare?

14 dec 2022
FRÅGA
Hej! Jag går på ekonomi program i årskurs 3, och tänkte läsa vidare för att kunna bli behörig till universitet tandläkareprogram?. Jag har många E och bara några D och C?. Jag har svårt med engelska 5 och 6?. Jag vet inte om jag fortsätta till komvux eller folkhögskola?. Jag pluggar bara och inte jobbar, hur många år tror du det kommer att krävas för bli behörig?. Jag vill komma in på vilket universitet som helst i Sverige och vill inte allting ska tas tiden. Snälla hjälp mig med att jag ska kunna fatta allt.

Svar:

16 dec 2022

Hej,

Vad roligt att du vill bli tandläkare! 

För att bli tandläkare så är behörighetskraven på universitet/högskola följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4.

Du kan läsa upp kurserna på komvux efter gymnasiet t.ex. via prövningar där du gör ett eller flera prov på hela kursen som du pluggar på själv och får ett betyg på kursen på det sättet. Du kan också välja ett naturvetenskapligt basår på universitetet, det är up till dig.

Antagningspoängen på Tandläkarprogrammet på universitet/högskola brukar ligga mellan 20 - 22 poäng, det kan variera beroende på var i landet man söker och om man söker till höstterminen eller vårterminen. 

Om man har 22,5 poäng som är max betyder det att man har A i alla ämnen plus högsta meritpoäng som är 2,5. Så som du förstår så är det höga betyg i alla ämnen i gymnasiet som gäller om man vill bli tandläkare.

Om man inte får de betyg man behöver kan man göra prövningar på Komvux, alltså skriva omprov för att försöka få bättre betyg. Du kan också skriva högskoleprovet för att förbättra dina chanser att komma in. Jag kan tyvärr inte svara på hur lång tid det kan ta då det är helt individuellt.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information