Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Är jag behörig till gymnaiset?

14 dec 2022
FRÅGA
Hej,
Jag tror inte att jag får betyg i fler ämnen än svenska matte engelska och so i slutbetyg i nian. Kan jag börja introduktionsprogram på nackagymnasium då? Tillhör jag en klass där alla läser introduktionsprogram eller tillhör jag en vanlig gymnasieklass?

Svar:

16 dec 2022

Hej,

För att ha gymnasiebehörighet till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen från grundskolan.

För gymnasiebehörighet till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan.

Om du bara har godkända betyg i 4 ämnen är du alltså inte behörig. Du ska då prata med din studie-och yrkesvägledare i skolan som hjälper dig se över vad som är rätt alternativ för dig. Du kanske behöver gå om år 9 i grundskolan innan du kan börja eller så finns det ett Introduktionsprogram du kan gå.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information