Vilket gymnasieprogram ska jag gå?

29 nov 2022
FRÅGA
Hej, jag går i 9’an och är jätte stressad och nervöst för jag vet inte vilken program skulle passa mig, jag älskar So och min dröm var att bli en psykologisk darför så vilde jag alltid gå in i samhälles programmet. Men eftersom jag bytte klass början av 9’an så blev de lite upp och ner i mina betyg när jag pratade med syv från vår skola så sa hon att handel, vård osv är bättre för mig. Va tycker ni ska jag gå efter vad jag önskar eller efter den som passar för mig? I alla mina grundämne har jag E och några stycken som HKK-slöjd har jag D-C

Svar:

30 nov 2022

Hej,

Vad roligt att du är intresserad av psykologi! Dina grundskolebetyg spelar ingen roll för om du kommer in på psykologprogrammet eller inte utan det är dina slutbetyg från gymnasiet som du söker med. För att bli behörig till psykologutbildningen på universitet/högskola krävs det grundläggande behörighet, Matte 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Du får den behörigheten direkt av Naturvetenskapsprogrammet, Teknikprogrammet, Ekonomiprogrammet, Estetiska programmet och Samhällsvetenskapsprogrammet.

Antagningspoängen brukar ligga högt för psykologiprogrammet. Exakt hur hög den brukar vara på den skola du vill gå kan du leta på här: https://statistik.uhr.se/. Som referens angående betygen kan du tänka att m man har 22,5 poäng som är max betyder det att man har A i alla ämnen plus högsta meritpoäng som är 2,5. 

Liknande yrken kan vara kurator, psykologilärare, specialist sjuksköterska i psykologi, psykiatriker och samtalsterapeut. Du kan hitta massa information om dessa och om psykologi på egen hand genom att googla och du kan även läsa lite mer om psykologyrket här: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/psykolog-11372.            

Väl det gymnasieprogram du vill och som du är motiverad att gå. Väljer du ett yrkesprogram, som Vård-och omsorgsprogrammet kan du kolla med skolan att du kan välja till Matte 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 om det inte ingår i skolan du väljer.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information