Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan man få studentlägenhet under gymnasiet?

19 nov 2022
FRÅGA
Hej!

Har nu gått teknikprogrammet på gymnasiet i ca 2 månader nu. Jag trivs väldigt bra och tycker ämnena är intressanta.

Jag bor på landsbygden och har ca 1.5 timmar till skolan och ca 2 timmar tillbaka. Ofta behöver jag byta buss/tåg 2-3 gånger. Detta är väldigt stressande och tar mycket tid och energi.

Känner mig väldigt stressad när jag har kommit till skolan och är jättetrött när jag har kommit hem. Tror att en stor del av det har med pendlandet att göra.

Jag har har hittills gjort väldigt bra ifrån mig i skolan men tror att 3 år aldrig kommer att fungera.

Undrar nu om det finns någon möjlighet att få boende närmare skolan.

Svar:

21 nov 2022

Hej, 

Du kan kontakta din studie- och yrkesvägledare för att se om skolan erbjuder någon form av boende, t.ex. studentlägenheter, studentrum, studentkorridor eller internat. 

Studentlägenheter hyrs endast ut till högskolestudenter eller har fler krav på t.ex. inkomst. Kraven kan se olika ut från kommun till kommun. Ett första steg kan därför vara att prata med din studie- och yrkesvägledare för att se vad skolan kan hjälpa till med, och hur det ser ut med boende i din kommun, och sedan gå vidare efter det. 

Du har möjlighet att söka inackorderingstilägg om du bor på en annan adress under tiden som du studerar. Hur mycket pengar du får i inackorderingstillägg bestäms utifrån hur långt bort du bor från skolan. För att ansöka måste du uppfylla vissa krav, t.ex. att du studerar på heltid och att du går en utbildning som ger rätt till inackorderingstillägg. Här kan du läsa mer om det: http://www.csn.se/komv-folkh-gymn/studiehjalp/hur-mycket-kan-du-fa/inackorderingstillagg/1.2847

Lycka till! /Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information