Vilket gymnasieprogram ska jag välja?

13 nov 2022
FRÅGA
Hej, jag går i 9:an och börjar gymnasiet nästa år och jag har två frågor.
1. Jag vet inte om jag ska välja ekonomi, det ger mig en bra grund i mina framtida jobb val men jag är inte så jätte intresserad av So eller natur (natur samhäll), jag gillar No ämnen och är inte rädd för att plugga hårt, ända problemet är matten, jag har stabilt C i matte och gillar inte matte så jättemycket, hur mycket matte är det egentligen och skulle du rekommendera mig att gå ekonomi eller natur?
2. Jag tycker det skulle låta kul att åka till utbytesår till USA, men måste fråga om jag måste gå om det året här hemma i Sverige eller om jag bara kan fortsätta och börja i nästa klass. Till exempel om jag skulle gå andra ring i gymnasiet i USA, måste jag gå andra ring i Sverige eller kan jag börja i tredje ring direkt?

Svar:

14 nov 2022

Hej,

Det är många som rekommenderar att man ska vara bra i matte för att gå Naturvetenskapsprogrammet. Man brukar säga att det är bra att ha minst C i matte för att man ska klara av programmet. Natur har väldigt mycket matte och det är något du måste vara beredd på om du väljer natur. Men är du intresserad och motiverad att studera hårt för att klara matten så kan du ändå klara programmet. Det är helt upp till dig vad du vill välja.

Just nu skulle du kunna börja med att fundera över vilket gymnasieprogram som du tycker verkar intressantast. Sedan så finns det även ett gymnasietest som kanske kan vara till hjälp. Det hittar du här: https://www.gymnasium.se/gymnasieval.

Gå också till din studie-och yrkesvägledare i din skola och be om hjälp med detta. Hen kan i ett vägledande samtal hjälpa dig att fundera kring dig själv och ditt val. Det allra viktigaste är att du tar ett beslut (vilket som helst) och att du går gymnasiet och får en gymnasieexamen (från vilket program som helst). Vilket program som kommer gynna dig mest i framtiden är tyvärr en fråga som du inte kan få ett tydligt svar på. 

Under ett high school år följer man det amerikanska skolsystemet och kursplanerna som ingår där, då läser du även alla kurser som man ska läsa t.ex. det andra året i USA. Det bästa vore om du redan innan du åkte, kontaktar studie- och yrkesvägledarna på den svenska gymnasieskolan du tänkt börja i och den utländska gymnasieskolan du går i för att se över din behörighet när du kommer tillbaka. Vilka kurser, och hur många du eventuellt kan tillgodoräkna dig beror på hur mycket av de kunskaperna motsvarar den svenska gymnasieskolans kurser. Det är vanligt att man behöver komplettera en del kurser när man kommer tillbaka till Sverige, om man inte kan visa intyg på att det man har lärt sig motsvarar kurserna här i Sverige. Även då kan det behövas någon form av komplettering för att få med allting som behövs. Prata med dina lärare när du kommer tillbaka och berätta för de om vad du har gjort där och vad du kan behöva göra för att komma ikapp din klass. 

Lycka till med ditt val! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information