Klarar jag Naturvetenskapsprogrammet?

07 nov 2022
FRÅGA
Hej, jag går i 9an och är väldigt osäker över vilken linje jag ska välja. Jag vill verkligen gå Natur programmet men det känns som att jag inte kommer klara det. Jag är lite dålig på matte, men är godkänd, och jag fick reda på att när man går natur ska man kunna vara väldigt duktig på matematik. Jag vill bli läkare och är orolig över att inte klara natur programmet och att inte kunna fortsätta vidare till högskolan.

Svar:

10 nov 2022

Hej,

Det är många som rekommenderar att man ska vara bra i matte för att gå Naturvetenskapsprogrammet. Man brukar säga att det är bra att ha minst C i matte för att man ska klara av programmet. Natur har väldigt mycket matte och det är något du måste vara beredd på om du väljer natur. Men är du intresserad och motiverad att studera hårt för att klara matten så kan du ändå klara programmet. Det är helt upp till dig vad du vill välja. Här kan du läsa mer om Naturvetenskapsprogrammet och se vilka kurser som ingår: https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet.

Börja plugga mer matte redan nu på egen hand så att du får en känsla av hur det kan vara. För att komma in på Läkarprogrammet behöver man ha mycket höga betyg (A i alla ämnen) eller högt resultat på högskoleprovet. Så det är bra att veta att även om man klarar Naturvetenskapsprogrammet med godkända betyg krävs det mer för att man ska komma in på Läkarprogrammet.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information