Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Behörigheter och yrken

04 nov 2022
FRÅGA
Hej! Jag vill ha hjälp med att veta vilket program samt linje jag borde gå för att bli något av följande: psykiatriker, advokat, ambassadör, finansmäklare. Tack i förhand!

Svar:

06 nov 2022

Hej,

Vad bra att du funderar på olika yrken! En psykiatrier är en specialistläkare och är alltså läkare och inte psykolog i grunden. För att bli specialistläkare måste du först utbilda dig till läkare på universitet/högskola. För dig som vill bli läkare är det bästa att gå Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Naturvetenskap i gymnasiet.

 För att bli advokat behöver man vara jurist i grunden. Då är det juristprogrammet på universitet/högskola som gäller. Utbildningen är 4,5 år långt och man pluggar på heltid. Man måste vara behörig till juristprogrammet, alltså att man får med sig vissa kurser från gymnasiet innan man söker. Där behövs det grundläggande behörighet, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Historia 1b/1a1+1a2. Denna behörighet kan du få från alla högskoleförberedande program.

En ambassadör är en diplomat och diplomater kan ha olika högskoleutbildningar som bakgrund. Vanligt är att man har en juridisk utbildning. Diplomater utbildas vid Regeringskansliet och Utrikesdepartementets (UD) diplomatprogram. 

Gymnasieprogrammet du väljer kommer troligen inte spela en särskilt stor roll för om du bli diplomat eller inte. Det är vad du gör efter gymnasiet som kommer ha större påverkan.

Mäklare inom finans eller aktiemäklare har oftast en civilekonom- eller civilingenjörsexamen med inriktning industriell ekonomi. Behörigheten till Civilekonomprogrammet är grundläggande behörighet, Matematik 3 b/c och Samhällskunskap 1b. De program som ger direkt behörighet är Naturvetenskapsprogrammet,Teknikprogrammet eller Ekonomiprogram med inriktning Ekonomi. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information