Hur blir jag stridspilot?

04 nov 2022
FRÅGA
Måste man gå i naturvetenskap så man kan bli militärpilot?

Svar:

06 nov 2022

Hej,

För att utbilda dig till pilot inom det militära så behöver du gå deras grundläggande militärutbildning först för att sedan söka en Officersutbildning. Uttagningarna till försvarsmaktens stridspilotutbildning görs baserat på olika tester. Du kan läsa om dessa här: https://jobb.forsvarsmakten.se/sv/utbildning/befattningsguiden/stridspilot/kp-pilot/.

För att förbereda sig inför testerna så kan det vara bra att hålla sig i form både fysiskt och psykiskt. Bland annat är det viktigt med hög spatial förmåga och hög stresstålighet. 

Förutom testerna så finns också många medicinska, fysiska och psykiska krav man måste uppfylla. Exempelvis så finns ett längdkrav (161-190 cm).

När det gäller betygen behöver du godkända betyg i Svenska 2, Matematik 2 samt Samhällskunskap 1 (som du har förstått). I övrigt är betygen av mindre betydelse eftersom du inte blir uttagen på basen av dina betyg utan på din personliga lämplighet som mäts i uttagningstesterna. 

Prata med den skola du vill välja om att lägga till behörigheten som krävs. Men troligen blir det svårare att lägga till allt du behöver om du väljer ett yrkesprogram. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information