Hur ska jag välja gymnasieprogram?

03 nov 2022
FRÅGA
Hej, jag är lite splittrad mellan naturvetenskap och vård och omsorgs programmet. Jag är inte helt säker på vad jag vill bli i framtiden, jag vet bara att jag vill kunna hjälpa folk. Jag har ett intresse i hur världen fungerar, mysterierna bakom världens uppbyggnad, och ämnen som matematik, biologi, kemi, och fysik. Jag vill ha många vägar öppna för mig själv, men är rädd att naturvetenskaps linjen kan vara för tuff för mig. Jag har ganska bra betyg i no ämnena och matte, mellan C~A beroende på vilket av dem.

Jag är mest rädd att takten i lärningen blir för snabb för mig, och att jag inte kommer hinna med riktigt. Vård och Omsorgs programmet ger mycket praktik, och hjälper mig att få jobb lättare. T ex inom hemtjänsten så blir det lättare att få jobb och högre lön. Samtidigt så behöver jag ta i åtanke, att efter studenten, så kommer jag åka ut på en 2 års resa. Och när jag kommer tillbaka så vill jag så snabbt som möjligt fortsätta studera, och skaffa något deltids jobb.

Naturvetenskap öppnar upp många vägar, men jag måste få höga betyg för att det ska räknas, omvårdnads programmet lämnar inte lika mycket öppet, och kanske är för enkelt för mig. Jag vet inte riktigt vilken som är bäst för mig, speciellt eftersom jag har svårt för att plugga hemma.

Svar:

06 nov 2022

Hej,

Det kan verkligen vara svårt att välja gymnasieprogram. Mitt tips är att du börjar med att ta reda på fler yrken och läser på om dem. Ibland känner man inte till så många olika yrken eller så vet man inte riktigt vad dom innebär. Du kan läsa på om olika yrken här https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/ och du kan också göra vårt gymnasietest för att få en idé om vad som kan passa dig här: https://www.gymnasium.se/gymnasieval.

Det är också bra att prata med människor som jobbar med olika saker och fråga dem om deras jobb för att se om något fångar ditt intresse extra mycket. Sedan ska man inte överdriva vikten av att bestämma vad man vill jobba med. För många människor är det så att man har hamnat i ett yrke som man inte alls hade tänkt sig från början men som plötsligt kändes bra. Man kan alltså planera så mycket man vill, men det kan också vara bra att försöka vara öppen för att man kan finna andra möjligheter och nya vägar som känns mer spännande under tiden man pluggar.

Det är sant att det finns några utbildningar som du inte kan söka om du läser till exempel Vård-och omsorgsprogrammet istället för Naturvetenskapsprogrammet. Men det utesluter inte att du fortfarande kan välja ett sånt yrke om du senare kommer på att du vill det. Vägen dit blir då lite längre eftersom du måste läsa till några kurser men det går. Det finns ju också möjligheten att välja individuella kursval och extrakurser i gymnasiet.

Ta ett beslut utifrån vad du känner just nu, och om du ändrar dig på vägen så är det helt naturligt.

Lycka till med gymnasievalet! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information