Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vad är Programinriktat val?

26 okt 2022
FRÅGA
Hej! Om man är väldigt skoltrött och riskerar väldigt lågt meritvärde och inte kommer ha någon chans att komma in på det program man vill, vad gör man då? Söker ett program man inte vill gå men som har tillräckligt låg merit/antagningspoäng? Är det inte ett bättre läge då för dem som blir underkända/ej behöriga till nationellt program och får gå ett programinriktat val? Mvh

Svar:

27 okt 2022

Hej,

Om man inte kommer in på det program man vill gå så får man söka ett annat program. 

Programinriktat val är ett introduktionsprogram med målet att erbjuda dig övergång till ett nationellt program så snart du är behörig. Det nationella programmet kan både vara ett yrkesprogram eller ett högskoleförberedenade program. Du kan läsa mer här: https://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet. Det är bara till för de som inte är behöriga till gymnasiet, inte för de som har för låga betyg. Blir man underkänd så har man inte ett bättre läge men det finns en andra chans genom introduktionsprogrammet.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information