Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur blir jag tandläkare?

24 okt 2022
FRÅGA
Hej,
Jag har precis läst ut gymnasiet i ekonomi programmet och vill plugga vidare till tandläkare.
Innan jag gör det måste jag läsa några ämnen i komvux för att få behörighet till programmet.
Jag undrar vilka ämnen jag måste ha läsa för att få behörighet till tandläkare programmet och vilket betyg jag måste få minst i varje ämne.
Exempelvis ifall jag måste läsa matte 4 för att få behörighet räcker det med bara ett E eller måste jag få D osv.
Och ifall jag måste läsa kemi och fysik 2, måste jag läsa kemi och fysik 1 först?

Svar:

27 okt 2022

Hej,

Vad roligt att du vill bli tandläkare! För att bli tandläkare så är behörighetskraven på universitet/högskola följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4.

Du kan läsa upp kurserna på komvux efter gymnasiet t.ex. via prövningar där du gör ett eller flera prov på hela kursen som du pluggar på själv och får ett betyg på kursen på det sättet. Du kan också välja ett naturvetenskapligt basår på universitetet, det är up till dig.

Antagningspoängen på Tandläkarprogrammet på universitet/högskola brukar ligga mellan 20 - 22 poäng, det kan variera beroende på var i landet man söker och om man söker till höstterminen eller vårterminen. 

Om man har 22,5 poäng som är max betyder det att man har A i alla ämnen plus högsta meritpoäng som är 2,5. Så som du förstår så är det höga betyg i alla ämnen i gymnasiet som gäller om man vill bli tandläkare. Om man inte får de betyg man behöver kan man göra prövningar på Komvux, alltså skriva omprov för att försöka få bättre betyg. Du kan också skriva högskoleprovet för att förbättra dina chanser att komma in. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information