Har jag valt fel gymnasieprogram?

19 okt 2022
FRÅGA
Hej! Från en Anonym, vill gärna inte lägga ut min identitet online.

Det är nu ca 2 månader in i min första termin i gymnasiet och jag går på Naturvetenskaps linjen. Sen jag var ung har jag blivit övertalad av mina föräldrar att börja på Natur, så jag har inte riktigt haft något val. Jag är väldigt dålig på att plugga, men när jag pluggar får jag väldigt bra betyg. Jag har bara aldrig motivationen att göra det.

Vi fick precis tillbaka våra matteprov och jag hade en panik attack i ungefär 1 och en halvtimme i skoltoaletten eftersom jag fick ett F på delprovet. Jag har aldrig i hela mitt liv fått ett F på ett matteprov eller något prov. Även om det gått jättedåligt för mig har jag minst fått E i alla mina prov. Så detta kom som om någon hade kastat en bomb i mitt ansikte. Totalt chock och jag kunde inte sluta gråta, mina kompisar var tvungen att låsa upp dörren själv för jag vägrade komma ut även efter nästan 2 timmar.

Det som gör detta ännu svårare är att alla i natur är smarta, 80-90% av alla mina klasskamrater hade fått A och B. Vilket gjorde det ännu värre för mig.

Jag är verkligen i en svår position just nu för jag vet att jag inte kommer klara Natur, min syster har gått klart alla åren 3 år sen och jag kan säga att hon pluggade 24/7 varje dag och kom aldrig ur rummet och gick fortfarande ut med medel betyg. Jag kan inte göra det, hur mycket jag än försöker jag vet att jag inte kommer kunna.

Så det enda sättet för mig är att byta linje, men detta är vad jag ville komma till.

Jag vet inte vad jag vill eller kan byta till. Sen jag var väldigt ung har mina föräldrar intalat mig till att ta natur, natur, natur och bara naturlinjen. Så min hjärna är inte riktigt redo för att kanske börja ''ekonomi'' eller ''samhäll''. Min kropp vill inte och jag kan inte intala mig själv till att byta.

Jag vet att om jag pluggar så kommer jag klara av Natur med skit betyg men allting är för högt tempo och jag får panik. Jag hinner inte med matten och allting i Kemi och Biologi är för mycket.

Jag är i en så svår situation just nu, snälla hjälp.

Svar:

22 okt 2022

Hej,

Tack för din fråga! Vi raderar alltid personuppgifter innan vi publicerar frågor på vår sida. Det låter verkligen som att du behöver få hjälp med att fundera på vad du vill och behöver just nu. Därför måste du verkligen be om hjälpen på din skola. Du ska vända dig till din studie-och yrkesvägledare där så att du får hjälp med att fundera på ett nytt och kanske bredare sätt över ditt gymnasieval.

Vilket gymnasieprogram man går har för många väldigt lite betydelse eftersom de flesta inte vet vad de vill jobba med i framtiden innan de har fått någon erfarenhet av olika områden. Så att gå ett program bara på grund av status kan vara en dålig idé om det leder till att man bara mår dåligt och inte har någon motivation. Det bästa brukar vara om man kan hitta ett gymnasieprogram som känns intressant och som motiverar en. Ångrar man sig och vill byta område efter gymnasiet så är det inga problem att göra det. Men jag kan inte veta vad som blir bäst för dig så du behöver ta dig lite tid att fundera över det och ta som sagt hjälp av din studie-och yrkesvägledare. 

Sedan låter det också som att du skulle kunna få ytterligare hjälp av skolans kurator eller psykolog för att kunna hantera dina känslor och situationen på bästa sätt. Skolans personal är där för att hjälpa dig så ta kontakt så fort som möjligt.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information