Hur blir jag modedesigner?

17 okt 2022
FRÅGA
Hej
.,och jag hade några frågor om hur kan man blir man kläddesigner?
Jag har läst grund men jag blev inte godkänd på Svenska och engelska å matte men jag har några betyg och hade undrar att vad ska jag göra nu ? Vad ska jag läsa eller vart nånstans ska jag läsa svenska,matte och engelska ?
Eller kan man läsa dem i ett år ?
Finns chansen att jag kan komma in i en gymnasiet?
Jag vet inte exakt vad ska jag göra ?..!
Jag vill klara så fort så möjligt dem ämnen som har jag inte betyg på och komma in i nån skolan att jag kan läsa min dröm program att blir kläddesigner…!

Svar:

19 okt 2022

Hej!

Vad roligt att du vill designa kläder! Det finns egentligen inget krav på att du måste gå ett specifikt gymnasieprogram för det eller speciella betyg. Du kan specialisera dig mot modedesign efter gymnasiet och det finns tre högskolor som erbjuder program i modedesign; Textilhögskolan (Högskolan i Borås), Beckmans Designhögskola och Konstfack.

För att komma in på de högre utbildningarna krävs ofta att du har gått någon form av grundutbildning. Vissa har gått Hantverksprogrammet på gymnasiet. Andra har valt inriktning efter gymnasiet och går grundutbildningar t ex på Tillskärarakademin som har flera olika utbildningar – exempelvis Mönsterkonstruktion med sömnad. Det Estetiska programmets inriktning bild och formgivning skulle också kunna vara ett alternativ. Vill du gå ett program som har en specialinriktning mot modedesign så finns det också, men då är det mindre skolor att välja på. De hittar du här: https://www.gymnasium.se/sok/utbildningar?q=modedesign. 

Lycka till! / Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information