Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan jag gå gymnasiet i Danmark?

12 okt 2022
FRÅGA
Tjena!
Jag har bott i Danmark i tidigare när jag var 2-6 år gammal. Nu går jag i åk 8 och vill flytta tillbaks. Min fråga är, kommer allting gå normalt ifall jag börjar gymnasiet i Danmark? Eller kommer något gå snett? Alltså kommer jag gå om något eller kanske någon speciell kurs där? Min andra fråga är, kommer det också se normalt ut om jag går ut gymnasiet i Sverige och sedan fortsätter studera i Danmarks universitet. Vad är bäst, flytta innan gymnasiet börjar eller efter gymnasiet?

Svar:

18 okt 2022

Hej,

Inom Norden finns ett ett avtal om nordisk utbildningsgemenskap. Avtalet innebär att du i ett annat nordiskt land ska ha rätt att få tillgång till utbildning på samma villkor som medborgarna i det landet. Det bör alltså inte vara några problem att börja gymnasiet där. Men ta kontakt med danska myndigheter för att ta reda på vad du behöver göra för att söka gymnasiet där. Det är ingen skillnad när det gäller behörigheter och vidare studier när det gäller att flytta innan gymnasiet börjar eller efter gymnasiet.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information