Hur blir jag grundskolelärare?

10 okt 2022
FRÅGA
Hej!

Nästa år ska jag börja på gymnasiet men jag är inte helt säker på om jag vilken inrikning jag borde läsa. Jag vill jobba som en lärare i engelska och Matte för 4-6:or. Jag undrar helt enkelt vad som skulle behövas för att komma in på ett lärarprogram för det.

Jag älskar också musik och skulle älska att läsa estet, men då läser jag inte nog matte (antar jag). Jag vet att man kan lägga till mer matte, men jag är osäker på hur mycket som faktiskt behövs och om det ens är möjligt att lägga till så mycket.

Kan jag läsa estet, lägga till så mycket matte som behövs och komma in på ett lärarprogram för grundskolan?

Bonus fråga om lärarprogrammet: blir jag utbildad i andra ämnen också eftersom nivån bara är grundskola? Eller blir jag bara utbildad i de ämnen jag väljer?

Tack :)

Svar:

16 okt 2022

Hej,

Vad roligt att du vill bli lärare! Kurserna du behöver är grundläggande behörighet samt Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 1b eller 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2 och Engelska 6. Det spelar ingen roll vilket gymnasieprogram som du går om du får dessa. Du kan prata med den skola du vill välja och fråga om det är möjligt att lägga till det du behöver där.

Som grundskollärare väljer du en ämnesinriktning och en åldersgrupper som du vill arbeta med. I de lägre årskurserna kan du undervisa i nästan alla ämnen, men i de högre årskurserna specialiserar man sig mer mot några få ämnen.

Vänligen/ Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information