Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Missar jag meritpoäng om jag byter språk på gymnasiet?

04 okt 2022
FRÅGA
Hej, jag har precis börjat gymnasiet och går i tyska 3. Men jag vill nu byta till spanska 1 av olika anledningar. Mina föräldrar är lite emot idén då de är oroliga för hur det kommer att påverka min merit och mina framtida studier. Vad är det egentligen som händer med ens merit när man byter språk i gymnasiet?

Mvh

Svar:

05 okt 2022

Hej,

Du blir av med viss meritpoäng om du byter språk men det kan du ofta kompensera med något annat som ger meritpoäng. Du kan få maximalt 2,5 meritpoäng och hur mycket meritpoäng du får är olika för olika högskoleutbildningar. Så det kan vara svårt att räkna ut meritpoäng utan att veta viken högskoleutbildning man vill använda dem till. Men du kan få meritpoäng för vissa kurser i moderna språk, engelska och matematik - oavsett vilken utbildning du söker. Du skulle kunna fundera på att läsa engelska 7 och fler mattekurser för att kompensera för den missade meritpoängen. Prata med din skola om vilka valmöjligheter du har.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information