Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur blir man SYV?

26 sep 2022
FRÅGA
Hej,

Jag funderar på att bli SYV och har några frågor om det.

1. Hur blir man det? Kan jag gå Natur eller Ekonomi på gymnasiet? Eller är det bättre att gå Samhälle?

2. Är det en svår utbildning på högskolan?

3. Skulle det passa mig? Jag älskar att planera saker och tycker att det verkar roligt att ha samtal med elever och hjälpa de att komma fram till vad de vill.

4. Vad gör en studie-och-yrkesvägledare mer än bara ha samtal med elever?

5. Är det lätt att få jobb som som SYV i en småstad? Jag är nämligen sugen på att flytta till en sådan.

6. Vad finns det för utvecklingsmöjligheter inom yrket? Finns det någon typ av specialisering?


Tack för svar

Svar:

27 sep 2022

Hej,

För att bli Studie-och yrkesvägledare behöver man läsa Studie- och yrkesvägledarprogrammet. Studie- och yrkesvägledarprogrammet är en treårig utbildning som leder fram till en yrkesexamen. För att studera till studie- och yrkesvägledare behöver man ha en Grundläggande behörighet, Samhällskunskap A alternativt Samhällskunskap 1b (1a1+1a2). Passande gymnasiala utbildningar är Samhällsprogrammet och Naturvetenskapsprogrammet.

Om det är svårt eller inte är helt individuellt så jag kan tyvärr inte svara på hur det skulle bli för dig. Men du kan fundera på om du är intresserad av det som ingår i utbildningen genom att läsa om den på högskolornas hemsidor. 

Jag kan heller inte svara på om det passar dig då du måste komma fram till det själv men utifrån vad du skriver så låter det ju som en bra idé. Läs som sagt på mer om utbildningen och yrket och jämför med det du vet om dig själv.

Som studie- och yrkesvägledare hjälper och informerar man de som behöver rådgivning inför valet av utbildningar och yrken. Det handlar om att leda de som behöver hjälp och förstå deras ambitioner, mål och förutsättningar inför dessa val. En central del i yrket är att samtala med de människor som söker hjälp och därmed bör studie- och yrkesvägledaren ha en bra kommunikativ- och pedagogisk förmåga och kunna vara inspirerande och stödjande. Man kan arbeta med grund- och gymnasieskolor, kommunala vuxenutbildningar, universitet och högskolor och på privata företag.

I dagsläget är det stora möjligheter till arbete för studie- och yrkesvägledare enligt Arbetsförmedlingen. Prognosen fortsätter över de kommande fem åren. 

Det fins ingen typ av specialisering inom yrket men det finns såklart olika tjänster att söka så det är snarare det som är utvecklingsmöjligheterna.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information