Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Vilket gymnasieprogram ska jag gå?

13 sep 2022
FRÅGA
Hej. Jag går i 8an och mina lärare vill att jag ska fundera på vilket gymnasium osv jag ska gå på men jag har ingen aning. Jag vill jobba inom ambulanssjukvården som min mamma som är specialist sjukvårdare inom ambulansen. Men vilken linje och inriktning skulle passa bäst för att bli det?

Svar:

14 sep 2022

Hej,

Vad roligt att du vill bli ambulanssjuksköterska! För att gå Sjuksköterskeprogrammet krävs: Grundläggande behörighet + Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2 (eller Biologi 1, Kemi 1 och Fysik 1), Samhällskunskap 1b / 1a1 +1a2. Naturkunskap 2 kan dock bytas ut mot andra kurser från Vård-och omsorgsprogrammet när man säker till Sjuksköterskeprogrammet.

Det innebär att du kan välja ett av de högskoleförberedande programmen eller Vård-och omsorgsprogrammet. Läs på lite om programmen här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasieprogram/nationella-program/. Sedan kan du fundera på om något av dem känns lite roligare än de andra. Men som sagt så har du ganska många valmöjligheter om du vill bli Sjuksköterska. Kanske skulle det vara intressant med Vård-och omsorgsprogrammet eftersom du där för börja läsa vårdämnen och ha praktik redan på gymnasiet.

Vänligen /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information