Hur blir jag inredare?

04 sep 2022
FRÅGA
Hej! Jag har hoppat av andra året på stylist och vill utbilda mig till inredare i framtiden. Kan man vara inredare med privatkurser eller blir det svårt att få jobb utan gymnasiekompetens? Och vilka kurser skulle man då behöva för att komplettera två stylist år på komvux?

Svar:

05 sep 2022

Hej,

För inredningsyrket kan det se lite olika ut med behörigheter beroende på vilken skola utbildningen ges på. Gemensamt för de flesta, om inte alla utbildningar, är grundläggande behörighet. Denna behörighet får du av alla högskoleförberedande program och även om yrkesprogram om du väljer till det.

Sedan finns det ofta också andra prover som står för den särskilda behörigheten och där urvalet görs på konstnärlig grund. Det kan handla om arbetsprover, skriftlig motivering och intervjuer. Exakt hur dessa ser ut kan som sagt variera.

I Sverige krävs det högskoleutbildning för att få kalla sig inredningsarkitekt. Samma krav ställs inte för att kalla sig inredare. En inredare kan ha varierande bakgrund inom marknadsföring och styling.

Jag förslår att du kollat vidare på utbildningar och funderar på vilken utbildning du vill gå. Här kan du hitta utbildningar inom inredning och homestaging: https://www.studentum.se/utbildning/inredningsutbildning.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information