Hur blir man läkare efter Vård-och omsorgsprogrammet?

29 aug 2022
FRÅGA
Hej jag undrar om det är möjligt att läsa vidare till läkare programmet om man har gått ett år naturvetenskap linje och sen 3 år vård omsorg programmet?
Isåfall inte då vilka andra alternativ finns det till att kunna få behörighet att kunna läsa vidare till läkare programmet på högskola.
Jag läste ett år naturvetenskap sedan fick jag besked från Migrationsverket att jag får inte plugga vidare efter gymnasiet, utan jag måste jobba att kunna få permanent uppehållstillstånd sedan vidare.
Nu har jag läst ett år natur och även ett år vård omsorg och går tvåan nu på vård omsorg linje.
Min fråga är vilka andra ämne behöver jag att plugga för att kunna komma in till läkare utbildning efter min gymnasiet utbildning.
Får man läsa de kurserna bredvid sin gymnasiet utbildning på något sätt ?

Svar:

30 aug 2022

Hej,

Vad roligt att du vill bli läkare! För att bli läkare så är behörighetskraven på universitet/högskola följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. Denna behörighet får man direkt av Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap. 

På Vård- och omsorgsprogrammet läser man inte kurserna som ger särskild behörighet till läkarprogrammet och eftersom det är ett yrkesförberedande program är det första steget vara att lägga till de kurser som krävs för grundläggande behörighet. Då handlar det oftast om en svenska kurs och en engelska kurs. Sedan behövs det Fysik 1 & 2, Biologi 1 & 2, Kemi 1 & 2, Matte 2, 3 & 4 för den särskilda behörigheten. Sammanlagt blir det 9 kurser som du måste ha med dig för att bli behörig och det kommer att bli för mycket. Då kan du istället läsa upp kurserna på komvux efter gymnasiet t.ex. via prövningar där du gör ett eller flera prov på hela kursen som du pluggar på själv och får ett betyg på kursen på det sättet. 

Lycka till! /Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information