Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur får jag meritpoäng?

28 aug 2022
FRÅGA
Hej
Jag har precis börjat sista året på ekonomiprogrammet. Under första året på gymnasiet valde jag att läsa Italienska 1 som moderna språk istället för att fortsätta på spanska som jag hade i grundskolan. Detta är ett val som jag idag ångrar då jag för två år sedan inte tänkte på att man inte får några meritpoäng för moderna språk 1. Jag vill ha så goda chanser som möjligt att komma in på den universitetsutbildningen jag vill och slippa behöva läsa upp kurser i efterhand.

Därför undrar jag om det är möjligt att på något sätt läsa Spanska 3 i årskurs 3? Jag provade höra av mig till min SYV men hon sa att det inte passar med mitt schema och när jag föreslog att få göra det på prövning så sa hon att jag inte fick det. Vilket jag inte riktigt förstår varför. Jag snittar A och B i betyg i alla ämnen och hade även A i spanska i 9an. Har även repeterat tidigare kunskaper i spanska under sommaren så jag förstår inte riktigt varför jag inte får läsa den kursen? Har också läst på internet att alla elever ska ha rätt till att göra en prövning på ämnen man inte har betyg i men detta verkar inte gälla mig. Vet ni någon lösning på detta eller är det enda alternativet att läsa spanska 3 efter gymnasiet?

Svar:

29 aug 2022

Hej,

En elev i gymnasieskolan har rätt att göra en prövning i sin skola i alla kurser som ingår i elevens individuella studieplan. Eftersom spanskan inte ingår i din studieplan så kan det vara därför din skola inte vill erbjuda den prövningen. Du kan fråga din rektor om det igen men annars så kan du göra prövningen efter gymnasiet. Du kan ju även kolla på om du skulle kunna läsa några andra kurser som ger meritpoäng istället. Matte och engelska ger också meritpoäng så du kan ju kolla det med din skola.

Lycka till!/Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information