Hur blir jag läkare?

24 aug 2022
FRÅGA
Hej!
Jag läser IM språk och nästan jag är klar. Men jag här kvar Engelska och matte från 9. Jag bodde i Sverige 4 år. Jag vill plugg till läkare. Jag tycker att det är lättare att går vård linje. Jag tänker mig att läsa första till undersköterska och sen plugga vidare till Sjuksköterska och läser några kurser till läkare.
Går det att göra så vad kommenderar du mig.
Går det att läsa vårdomsorg i gymnasiet och tar kurser mer.
Jag läser nu några vård ämne och jag läser samtidigt matte och engelska från kurs 9.
Nästa år jag börjar gymnasiet. Men jag här börjat redan med ämne.Historia,svenska,idrott,Anatomi och fysiologi ämnet och psykologi.
Jag här ämne från sämhälle program och vårdomsorg.med Engelska och matte 9
Jag hoppas att du svara på mig och kan hjälpa mig.jag hoppas att jag var tydlig.

Svar:

31 aug 2022

Hej,

Det går tyvärr inte att vidareutbilda sig på det sättet. Så om det är läkare som är målet är det bättre att sikta på att komma in på den utbildningen direkt.

För att bli läkare så är behörighetskraven på universitet/högskola följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. Denna behörighet får man direkt av Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap. 

På Vård- och omsorgsprogrammet läser man inte kurserna som ger särskild behörighet till läkarprogrammet och eftersom det är ett yrkesförberedande program är det första steget vara att lägga till de kurser som krävs för grundläggande behörighet. Då handlar det oftast om en svenska kurs och en engelska kurs. Sedan behövs det Fysik 1 & 2, Biologi 1 & 2, Kemi 1 & 2, Matte 2, 3 & 4 för den särskilda behörigheten. Sammanlagt blir det 9 kurser som du måste ha med dig för att bli behörig och det kommer att bli för mycket.

Då kan du istället läsa upp kurserna på komvux efter gymnasiet t.ex. via prövningar där du gör ett eller flera prov på hela kursen som du pluggar på själv och får ett betyg på kursen på det sättet. 

Lycka till! /Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information