Vad gör jag om jag inte trivs i min nya gymnasieklass?

22 aug 2022
FRÅGA
Hej!
Jag började natur förra veckan. Lärarna är bra, schemat är bra o älskar natur o matte så låter som programmet är handen i handsken för mig och jag önskar verkligen att fallet var så. Problemet är att det känns som klassen blev väldigt tajt väldigt snabbt och att jag hamnade utanför och inte passar in med de andra alls… Jag är en väldigt social människa och tycker det är väldigt jobbigt att inte ha någon att prata med som fallet är nu.
Den ideella idéen hade varit att gå kvar i natur fats byta klass, problemet är bara att närmaste naturklassen förutom min egen ligger mer än en timmes bilfärd bort…
När jag valde gymnasium tvekade jag jätte länge mellan Estet och natur, jag har alltid varit intresserad av teater och känner redan många i teaterklassen. Jag vet att de tycker jag är konstig som inte valde estet och hade varit välkommen till deras klass av både dem o lärarna.
Men anledningen till att jag valde natur är att jag verkligen inte vet vad jag vill göra efter gymnasiet och vill ha en bred behörighet som jag inte får via estet…
Så min fråga är nu: vad ska jag göra?

Svar:

24 aug 2022

Hej,

Vad tråkigt att höra att du inte trivs i din nuvarande klass! Det första du bör göra är att prata med någon på skolan om det, exempelvis kuratorn. Kuratorns jobb är att hjälpa de som känner att de inte trivs i skolan. 

Sedan kan du kontakta din studie- och yrkesvägledare på skolan du går på så kan ni prata igenom din situation och fundera på vilka möjligheter som finns när det gäller byte och hur du ska gå tillväga för att förbättra din situation. 

Tänk på att du bara gått i skolan en kort tid och att mycket kan ändras. Tänk också på att det finns andra personer i skolan än dem i din klass, att du inte är där bara för dem utanför att du ville gå just det programmet och den skolan. Och att det troligen finns flera andra på skolan i samma situation som dig och att det går att hitta andra personer att komma nära. Med tiden kommer troligen att känna dig bekväm med personerna i din klass även om du kanske inte kommer jättenära dem. Men det kan vara en idé att ge det en chans eftersom du i övrigt verkar nöjd med ditt val av skola. Fundera på det och diskutera det med kuratorn på skolan!

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information