Kan man ta examen om man har streck i en kurs?

03 jul 2022
FRÅGA
Hej.

Jag ska börja tredje året ekonomiprogrammet och har ett streck som betyg i kursen webbutveckling. Eftersom att jag inte går på idrotten är även risken stor att det blir ett streck i den kursen också. När det gäller resterande kurser är jag godkänd i alla.

Jag har planer att plugga vidare direkt efter gymnasiet och vill därmed inte komplettera på komvux. Webbutveckling är en IVÄ-kurs och därför undrar jag om det går att välja en annan sådan kurs att läsa in genom prövning. Går det även att göra så med idrott då denna kurs inte behövs för behörigheten?

Mvh

Svar:

05 jul 2022

Hej, 

Skillnaden med att få ett F och streck i en kurs är att F är ett betyg medan ett streck är som att man inte har läst kursen alls för att läraren inte har något underlag för att sätta ett betyg. För att ta examen från ett nationellt program behöver man läsa minst 2500 poäng, där man kan ha F i max 250 poäng. Om du endast läst kurser som blir 2500 poäng kan ett streck i en kurs betyda att du inte har läst allt som krävs för att ta examen. Du får du istället ett studiebevis. Om du har läst utökade kurser, alltså mer än 2500 poäng, kan du se om det finns en chans att ta in den kursen istället, förutsatt att kursen du har streck i inte behövs för examen. Du kan se exakt vad som behövs för att ta examen från yrkesförberedande och högskoleförberedande program här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/yrkesexamen-hogskoleforberedande-examen-2335. 

Du kan skriva prövning på kursen, det kan vara ett eller flera prov som ger ett betyg. Även om det betyget är ett F så är det fortfarande ett betyg, och har du inte fler F än detta ämne, eller i alla fall inte mer än 250 poäng kan du ändå få med dig allt som krävs för att ta examen. Du kan prata med din studie- och yrkesvägledare för att få veta mer och se vad du kan göra för att ta examen. 

Stort lycka till! /Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information