Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vad gör man om man inte är behörig till gymnasiet?

28 jun 2022
FRÅGA
Hej.. Min son har f i matematik.. Han har gåt på sommarskola men har inte klarat mateprov där efter såm dom har gört provet första v på sommar skolan så han har inte hunnit repetera nåt på så kort tid.. Nu har han gåt där två v till och jag har begärt dåm om et til prov men han fick inte. Vad kan vi göra så att han kommer in på gymnasiet.. Mvh

Svar:

29 jun 2022

Hej,

Vad tråkigt att det gått dåligt i matte! Prata med skolans rektor om hur de kan hjälpa honom vidare.

För att ha gymnasiebehörighet till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen från grundskolan. För gymnasiebehörighet till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan. 

Om det är så att han inte skulle bli godkänd i sommarskolan så finns det Introduktionsprogrammen där man kan läsa upp sin gymnasiebehörighet. Många gånger kan man också börja på det program man vill gå samtidigt som man läser in de kurser man behöver. Prata med Studie-och yrkesvägledaren om de olika Introduktionsprogrammen så ni får veta mer om det. Här kan ni också läsa lite mer om Introduktionsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet#moreAboutSearch.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information