Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan jag börja Samhällsprogrammet med f i engelska?

16 jun 2022
FRÅGA
Hej?

Jag har gåt ut i 9an och jag är inte godkänt i engelska. Jag har sök till introduktionsprogram. Val mot vårde och omsorg. Jag vill byta min program till samhälle men kan jag byta till det för att jag har inte godkänt i engelske. Jag undra vad jag ska göra. Och jag börja skolan nästa vecka och vill inte gå i vårde och omsorg ska jag fråga rektorn om jag kan byta program men tänkte om det finns plats i samhälle och jag inte kan gå för att jag inte har godkänt i engelska. Vad ska jag göra

Svar:

19 jun 2022

Hej,

Alla nationella gymnasieprogram kräver att man har godkänt betyg i matte, engelska och svenska. Här kan du läsa mer om vilka behörighetskrav de olika gymnasieutbildningarna har: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasiebehorighet-4264.

Om man inte har behörighet till ett nationellt gymnasieprogram så kan man gå ett Introduktionsprogram där man läser upp sin behörighet. Efter att man har behörigheten så kan man fortsätta till det program man vill gå. Det finns olika Introduktionsprogram så du bör prata med din Studie-och yrkesvägledare i skolan innan du väljer så att du kan välja det som passar dig bäst. Här kan du läsa mer om introduktionsprogrammen: https://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet#moreAboutSearch. Eftersom det är för sent att ändra i valet nu så kan du prata med din Studie-och yrkesvägledare i den nya skolan så fort du börjat. Då kan ni kolla på dina möjligheter att byta till ett annat introduktionsprogram. Samhällsprogrammet går dock inte att byta till då du inte har behörighet till det än. Men du kanske kan byta till ett introduktionsprogram som leder fram till att du kan börja Samhällsprogrammet.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information