Är jag tillräckligt bra för Naturvetenskapsprogrammet?

16 jun 2022
FRÅGA
Hej, jag har merit på 312.5 och min mamma lät besviken när jag berättade. Är det verkligen så dåligt? Jag hade tänkt gå natur linjen, men nu tvivlar jag på om jag är bra nog för det.

Svar:

18 jun 2022

Hej,

Vad tråkigt att du tvivlar på dig själv! Kanske missuppfattade du din mamma eller så hade hon jättehöga krav? Kanske kan du prata med henne om det och berätta att du kände dig osäker av hennes reaktion?

Man kan få max 340 poäng i meritvärde från grundskolan. Då är  Moderna språk inräknat vilket ger extra poäng. Så min åsikt skulle nog vara att dina betyg är väldigt bra och att du inte behöver tvivla på om du är tillräckligt bra för det program du vill välja (men ingen kan såklart veta hur det kommer att gå i förväg). Prata gärna med dina lärare som känner dig bra om du är osäker på dina kunskaper i något ämne. 

Det genomsnittliga poängen för Naturvetenskapsprogrammet har legat kring 273 poäng om man räknar i hela Sverige. Men detta kan förstås ändra mycket beroende på vilken skola man väljer och vilken ort man bor på. I Stockholm är det till exempel mycket högre.

Om du vill se antagningsstatistiken för specifika skolor där du bor så kan du gå in på den här sidan: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542. Där väljer du först ort och sen söker du vidare på skolorna du är intresserad av. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information