Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur blir jag programmerare?

12 jun 2022
FRÅGA
Hej! Det är så att jag valde natur men grejen är att jag vill bli programmerare/systemutvecklare hur kommer det att gå till?

Svar:

14 jun 2022

Hej,

Vad roligt att du vill bli programmerare! Du kan gå vilken gymnasieutbildning du vill och sedan bli programmerare. Du måste kanske läsa något på Komvux efter gymnasiet efter vissa program. Om du vill bli programmerare/systemutvecklare så finns det dock många utbildningar att välja på (med olika behörighetskrav). Det kan ju vara en bra idé att läsa programmering redan på gymnasiet så oavsett vilket program du väljer kan du kolla med skolan om programmering är något du kan välja till. Men det är inte säkert att du behöver läsa programmering för utbildningen du vill gå.

Programmeringsutbildningar finns inom högskola, yrkeshögskola och privat och man kan till och med vara självlärd programmerare. Men vill du gå högskola finns det kandidatprogram inom datakunskap på de flesta högskolor och universitet. Kolla gärna upp vad som finns och vilka behörighetskraven är på skolornas egna hemsidor. 

Lycka till med valet! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information