Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur blir man mordutredare?

10 jun 2022
FRÅGA
Hej nu har vi äntligen fått sommarlov och jag har börjat tänka på gymnasiet redan nu. Jag tänker på att bli mordutredare och vill gå på samhälle men jag skulle vilja veta om man ska plugga efter gymnasiet eller inte och isfåall hur många år eller terminer?Jag skulle jättegärna vilja ha svar för jag har letat överallt men hittar inte

Svar:

14 jun 2022

Hej,

Det finns flera yrkesgrupper som arbetar med grova brottsutredningar så det finns inte bara en väg att gå. En förutsättning för att kunna bli utredare av grova brott är antingen genomgången utbildning på Polishögskolan, eller en akademisk examen. Vill man inte bli polis skaffar man sig en högskoleutbildning och söker jobb som Civilutredare och försöker sedan genom fortbildningar och interna utbildningar skaffa sig tillräcklig kompetens för att kunna få jobba som utredare av grova brott. 

Den utbildning som är relevant för anställning som civil utredare är akademisk utbildning inom t.ex juridik, beteendevetenskap, eller en annan akademisk utbildning exempelvis med samhällsvetenskaplig inriktning. Ett exempel är Kriminologprogrammet. Du kan få behörighet till de flesta samhälls, beteendevetenskapliga och polisutbildningar från högskoleförberedande gymnasieprogram så som Samhällsprogrammet, Ekonomi programmet och Naturprogrammet. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information