Hur blir man läkare efter Vård-och omsorgsprogrammet?

07 jun 2022
FRÅGA
Hejsan! Jag vill gärna bli läkare av något slag. Jag undrar om man måste gå naturvetenskap på gymnasiet? Jag har inget intresse av något NO ämne men vill fortfarande hjälpa människor. Kan man gå vård och omsorg? Jag har för mig att man måste gå nån extra kurs senare då, vad är det för kurser och när tar man dom? Eller finns det något bättre alternativ än vård och omsorg? Tack på förhand för svar.

Svar:

08 jun 2022

Hej,

Vad roligt att du vill bli läkare! För att bli läkare så är behörighetskraven på universitet/högskola följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. Denna behörighet får man direkt av Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap. 

På Vård- och omsorgsprogrammet läser man inte kurserna som ger särskild behörighet till läkarprogrammet och eftersom det är ett yrkesförberedande program är det första steget vara att lägga till de kurser som krävs för grundläggande behörighet. Då handlar det oftast om en svenska kurs och en engelska kurs. Sedan behövs det Fysik 1 & 2, Biologi 1 & 2, Kemi 1 & 2, Matte 2, 3 & 4 för den särskilda behörigheten. Sammanlagt blir det 9 kurser som du måste ha med dig för att bli behörig och det kommer att bli för mycket.

Då kan du istället läsa upp kurserna på komvux efter gymnasiet t.ex. via prövningar där du gör ett eller flera prov på hela kursen som du pluggar på själv och får ett betyg på kursen på det sättet. Men det bästa är att du väljer Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap om du inte vill behöva komplettera på Komvux/Vuxenutbildning efteråt.

Lycka till! /Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information