Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vad händer om man inte har behörighet till gymnasiet?

03 jun 2022
FRÅGA
Hej, jag har havt en jobbig period sedan h-terminen i 8an (Nu i 9an). Min frånvaro har minskat på senaste tiden, men med ca 2 v. kvar i nian och (jag är 75% säker att jag inte klarar av att börja gymnasium) inte heller nog med merit p. så vet jag inte vad för möjligheter jag har. Allt detta medans jag även har svår ångest, samt ADD (under utredning). Vad ska jag göra?!

Svar:

06 jun 2022

Hej,

Vad tråkigt att du har mått dåligt! 

Först behöver man bli behörig för gymnasiet och då är matte, svenska och engelska nödvändigt. Vidare så behöver man godkänt i fem ämnen till för att kunna gå ett yrkesprogram och i nio ämnen till för ett högskoleförberedande program. Här kan du läsa mer om vad som är behörigheten till de olika programmen: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasiebehorighet-4264. 

Om man inte är behörig till ett nationellt program behöver man gå på Introduktionsprogrammet. Alla hemkommuner är skyldiga att erbjuda deras elever som inte är behöriga att gå på Introduktionsprogram.  På ett introduktionsprogram kan du anpassa studieplanen efter dina behov  tillsammans med läraren som tar fram en plan för din gymnasieutbildning. På Introduktionsprogrammet finns fem inriktningar: Preparandutbildning, Programinriktat individuellt val (PRIV), Yrkesintroduktion, Individuellt val och språkintroduktion.

Vilken inriktning du ska välja beror på dina förutsättningar och vilka mål du har med utbildningen. Prata gärna med din SYV om vad du behöver välja och läs gärna på om de olika inriktningarna så du vet vad som intresserar dig: https://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet#moreAboutSearch.

Prata med din skola, till exempel studie-och yrkesvägledare eller / och kurator så fort som möjligt så ni hinner göra upp en plan för dina fortsatta studier.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information