Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur blir man läkare efter Vård-och omsorgsprogrammet?

27 maj 2022
FRÅGA
Hej
Jag vill vidareutbilda till läkare, men jag vill gå vård och omsorg i gymnasium. Så skulle jag kunna plugga vård och omsorg och komplettera mina ämnen parallellt? För om jag söker in till vt till universitet. Har jag 7 terminer för 10 ämnen att komplettera. Skulle det gå? Får man göra så?

Svar:

30 maj 2022

Hej,

Vad roligt att du vill bli läkare! För att bli läkare så är behörighetskraven på universitet/högskola följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. Denna behörighet får man direkt av Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap. På Vård- och omsorgsprogrammet läser man inte kurserna som ger särskild behörighet till läkarprogrammet och eftersom det är ett yrkesförberedande program är det första steget vara att lägga till de kurser som krävs för grundläggande behörighet. Då handlar det oftast om en svenska kurs och en engelska kurs. Sedan behövs det Fysik 1 & 2, Biologi 1 & 2, Kemi 1 & 2, Matte 2, 3 & 4 för den särskilda behörigheten.

Sammanlagt blir det 9 kurser som du måste ha med dig för att bli behörig och det kommer att bli för mycket för att hinna med under gymnasiet. Då kan du istället läsa upp kurserna på komvux efter gymnasiet t.ex. via prövningar där du gör ett eller flera prov på hela kursen som du pluggar på själv och får ett betyg på kursen på det sättet. Hur lång tid det tar beror på hur snabbt du kan läsa in kurserna och hur snabbt du kan boka in prövningstillfällen.

Lycka till! /Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information