Har gymnasiet något stöd för elver med autism?

15 maj 2022
FRÅGA
Hej! Jag är en tjej som är diagnoserad med aspbergers/autism och har sökt till några skolor som har AST men de program som finns är jag för det mesta inte behörig till. De som jag är behörig till är estet och programinriktad val och båda låter inte så roligt :( jag undrar om jag tar ett vanligt program kan jag ändå få stöd? kommer det va ok om jag är lite långsammare än de andra eleverna och har man skans att ha en och en med en lärare ibland? Jag skulle älska att gå i en skola som erbjuder AST men det är inte många där ute och jag vet inte vad jag ska göra. sista fråga är det en bra idé om jag tar hantverkarprogramet inriktning frisör och efter examen så jobbar jag som frisör och studerar vidare till något annat i komvux? är det något som kommer funka eller behöver man studera heltid i komvux ? :) skulle vilja bli en sjuksköterska!!

Svar:

16 maj 2022

Hej,

Vad bra att du börjat fundera på gymnasium! 

Alla skolor ska göra anpassningar inom ramen för den ordinarie undervisningen om en elev behöver det. Det här kallas för extra anpassningar. Om anpassningarna inte är tillräckliga kan eleven ha rätt till särskilt stöd. Så du ska kunna få den hjälp du behöver på alla skolor.

Men det är en bra idé att kontakta de skolor du är intresserad av och fråga dem hur de arbetar för att hjälpa de som har autism. Det kan nämligen se lite olika ut på alla skolor så det är en bra sak att alltid fråga om. Ta till exempel upp dina frågor kring egentid med lärare och tempo och se hur skolorna besvarar dina frågor kring din diagnos. Förhoppningsvis hittar du då en skola som känns bra trots att det inte har någon specialprofil mot AST. 

Om du vill bli sjuksköterska kan det vara en idé att fundera på Vård-och omsorgsprogrammet. Vård-och omsorgsprogrammet är på vissa skolor upplagt så att man får behörighet till Sjuksköterskeprogrammet. Men om man inte får all behörighet är det troligen det yrkesprogram som förbereder dig bäst för yrket som sjuksköterska, och ger dig minst kurser att läsa in på Komvux efteråt.  

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information