Vad händer om jag får f i matte 3?

11 maj 2022
FRÅGA
Hej! Jag går samhälls linjen och riskerar att få F i matte 3. Vad innebär detta? Har inte f-varningen i något annat ämne. Tappar jag merit poäng? Är det bättre att välja bort ämnet? Tänker även att ett E kommer sänka snittet på meriten. Vad tycker du jag ska göra? Vad innebär ett F?

Svar:

13 maj 2022

Hej,

Av 2500 poäng man läser på tre år ska man ha minst ett godkänt betyg i 2250 poäng. Alltså kan man ha underkänt i 250 poäng som oftast motsvarar 2 stycken 100 poängskurser och en 50 poängskurs. Med det brukar finnas flera olika möjligheter att läsa upp vissa kurser innan det är dags för examen så fråga din skola om det. 

Ett f sänker meritpoängen eftersom det ger 0 poäng i betyg så det är en bra idé att försöka läsa upp ett f. Ett f innebär också att man inte kan söka utbildningar som kräver just den kursen. Om du har möjlighet att välja bort kursen så kanske det är ett bra alternativ, om du inte behöver den för någon utbildning du vill söka. Men det brukar inte vara möjligt att välja bort en kurs man redan påbörjat. Prata med din skola om detta. 

Stort lycka till med studierna! /Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information