Kan jag bli sjuksköterska efter Vård-och omsorg?

22 apr 2022
FRÅGA
Hejsan! Jag går i åttan nu och ska snart börja 9an. Jag har funderat länge på vad jag vill gå på och något som ger mig nytta i framtiden. Jag har inte världens bästa betyg men jag har godkänt i alla ämnen och mitt lägsta betyg är D. Det jag tänker mig att bli i framtiden är inom vård. Att bli läkare känns för svårt eftersom att man ska ha A i allt men att bli sjuksköterska och sedan utbilda mig t.ex till iva sjuksköterska eller specialistsjuksköterska känns inte så svårt. Naturprogrammet känns väldigt svårt som sagt men Vård och omsorg känns enklare för mig att gå på. Då är min fråga kan jag studera sjuksköterska på vård och omsorg programmet men också utbilda mig till iva sjuksköterska på samma linje. Mina svagheter är matte. Min andra fråga är om det är svårt att bli sjuksköterska på vård och omsorg programmet? Krävs det mycket matte?
Tack för hjälpen.

Svar:

25 apr 2022

Hej,

För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Du har grundläggande behörighet om du har:

Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1. Man kan lägga till den grundläggande högskolebehörigheten på alla yrkesprogram. 

För att gå Sjuksköterskeprogrammet krävs även  Matematik 2, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1a1 + 1a2. Naturkunskap 2 kan bytas ut mot andra kurser från Vård-och omsorgsprogrammet när man säker till Sjuksköterskeprogrammet. Du kan läsa mer om detta här.  Du kan prata med skolan du vill söka till om möjligheten att lägga till dessa innan du söker. En del skolor har ett Vård-och omsorgsprogram som automatiskt gör en behörig till Sjuksköterskeprogrammet men inte alla.

Två mattekurser (matte 1 och 2) är ett ganska vanligt behörighetskrav så jag skulle inte säga att det är mycket matte för att bli sjuksköterska.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information