Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Kan man byta gymnasieprogram utan att gå om?

23 mar 2022
FRÅGA
Hej
Jag har en förtvivlad tjej här hemma som känner att hon gjort helt fel val. Hon går ekonomi juridik andra året och vill till hösten byta till sam till trean och även gymnasieskola.
Är det möjligt? Hur går hon tillväga? Hon vill inte gå om en klass.

Vänligen

Svar:

23 mar 2022

Hej,

Ja, det finns chans att byta program utan att behöva gå om. Men om det kommer att gå för henne kan jag inte svara på. Det första man ska göra är att kontakta ansvarig för gymnasieprogrammet man vill byta till och ta reda på om det finns några lediga platser.

Om det finns det så tar man också reda på om det man har läst hittills motsvarar den nya gymnasieutbildningens kurser. Det kan skolans studie- och yrkesvägledare hjälpa till med. Blir de inte tillgodoräknade kan du behöva gå om ett år eller läsa extra kurser vid sidan om. 

Ekonomi och Samhällsprogrammen är ju väldigt lika så det bör inte vara omöjligt att byta men de olika skolorna kan ju ha lite olika upplägg som gör att det blir svårare. I och med att programmen är väldigt lika är det ju också bra om hon funderar på vad det är som gör att hon så gärna vill byta. Så att hon inte förväntar sig så stor förändring. Hon kommer i stort sätt att läsa samma kurser som hon skulle gjort på Ekonomiprogrammet så det handlar om ganska få kurser som skiljer. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information