Hur söker jag gymnasiet på annan ort?

18 mar 2022
FRÅGA
Hej, jag vill veta om det går och hur jag ska göra för att börja på ett gymnasie som är i Stockholm eller i Göteborg när jag bor i en annan stad. Hur kan man få bostäder, hur mycket behöver man betalar och vilka gymnasieskolan som man kan lära sig koreanska.

Svar:

21 mar 2022

Hej,

Man kan söka gymnasium var man vill. Om du söker till en friskola så har du samma chanser att komma in som de som redan bor i kommunen. Men om du söker en kommunal skola så har du inte samma rättigheter (om det inte är ett speciellt program som inte finns på din hemort). Så försök hitta en friskola så blir det lättar att komma in. Här kan du läsa mer om hur det fungerar att söka gymnasiet på annan ort: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/riksintag-2495. 

Du har rätt till CSN och möjligen även inackorderingstillägg. Läs mer om det här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/studiehjalp-4270. Men detta täcker troligtvis inte alla dina kostnader för mat och bostad så du behöver fundera på hur du kan lösa detta. Man kan inte få student boende på gymnasiet men vissa skolor (inte så många) har internat. 

Prata med de som har ansvar för din ekonomi (vårdnadshavaren?) om detta så kan du kanske få lite hjälp med att planera. 

Det är inte vanligt att en gymnasieskola erbjuder koreanska men här är två skolor som dyker upp när jag söker på det: https://www.gymnasium.se/sok/utbildningar?q=koreanska. Du kan kolla med dem.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information