Kan jag bli jurist eller socionom?

17 mar 2022
FRÅGA
Hej, jag går i vård och omsorg yrkesintroduktion, och gick ut 9an med alla F förutom ett ämne, vill bli jurist elle socionom i framtiden men vet inte om det är möjligt eftersom mina lärare såg att jag hade det svårt i skolan pågrund av att det var mycket som pågick hemma, så de valde att göra så jag endast går 3 år i gymnasiet men ska plugga endast kärnämnena första året och när jag fått betyg i kärnämnena som jag saknade i grundskolan lägger jag till ämnen från grundskolan och lite ifrån gymnasiet om jag får betyg i kärnämnena, men kommer inte få nån gymnsieexamen, jag vet inte om jag kan bli jurist ele socionom även fast det är såhär har sökt jätte mycket och det står olika, om jag får Betyg i alla ämnen dessa år men de inte är tillräckligt för att komma in i juristprogrammet elle socionomprogrammet kan jag fortfarande kan jag fortfarande höja min betyg i komvux elle läsa upp det jag saknar? dehär har fjort så jag inte har någon motivation till skolan o mår jättedåligt för har alltid velat bli socionom eller jurist, och vet inte om det finns andra möjligheter eller andra vägar för att komma in i juristprogrammet eller socionomprogrammet, har frågat många och får olika svar, det stod nånstans att man inte kan komma in på socionomprogrammet om man har kompletterat och komplettera gör man väll i komvux? men socionom och åklagare är vad jag vill bli men det känns omöjligt eftersom det ligger dåligt i skolan och oavsett om jag sköter mig bra eller inte så vet jag inte om jag kan bli det

Svar:

21 mar 2022

Hej,

Du kan bli både socionom och jurist oavsett hur det går för dig i gymnasiet så du behöver inte oroa dig för det! Man har fler chanser även om just gymnasietiden inte gick som man önskat. Man kan gå de kurser man saknar och man kan också läsa upp sina betyg på komvux genom prövningar. Sedan kan du också skriva högskoleprovet ifall du har för låga betyg. Det gör att du kan komma in oavsett dina gymnasiebetyg (så länge du är behörig).

Gör ditt bästa under gymnasietiden men bli inte nedstämd om det inte går som du hoppats. Efter gymnasiet fortsätter du på Komvux och tillslut kan du få den behörighet och de betyg du behöver för att komma in på de högskoleprogram du vill gå.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information