Kommer jag in på Naturvetenskapsprogrammet?

14 feb 2022
FRÅGA
Hej, jag går just nu i 8:an. Jag kan säga att jag är väldigt duktig på alla ämnen speciellt på No och matte ämnen där mitt betyg alltid ligger mellan A och B. Just nu ligger mina merit på 265 och det är pågrund av att jag inte är så kunnig av de praktiska ämnena speciellt idrott där jag har F för jag inte kan simma. Min fråga är hur länge behöver jag plugga till att bli en tandläkare (år) och hur mycket en tandläkare lånar efter skatt. Dessutom vill jag veta ifall jag kan komma in på ett bra gymnasium ifall jag går ut 9:an med 280 eller 290 merit om jag förbättrar mig på de praktiska ämnen? Eller måste man ha 320 merit för att börja i natur? Hoppas på ett svar.

Svar:

18 feb 2022

Hej,

Vad roligt att du vill bli tandläkare! Du behöver läsa 5 år på Tandläkarprogrammet för att kunna jobba som tandläkare. För en ny allmäntandläkare med anställning inom folktandvården varierar lönen mellan 31 500 och 41 000 kr per månad. Medianlönen för en allmäntandläkare 10 år efter examen ligger på ca 44 500 kr per månad.

Man måste inte ha 320 poäng för att gå Naturvetenskapsprogrammet. Alla skolor och orter har olika antagningspoäng som dessutom varierar från år till år. Så någonstans i Sverige kan du troligtvis komma in. Frågan är vad som krävs för just den skola där du vill gå. Titta på antagningsstatistiken för de skolor som är aktuella för dig. Det kan du göra här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagning-ansokan/antagningspoang-7542.

Lycka till! / Petra, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information