Kan skolan köpa in gymnasiekurser?

10 feb 2022
FRÅGA
Hej!
MIn son går Estetisk linje i årskurs 1, i en friskola.
Han insåg försent att han skulle ha gått naturvetenskaplig linje istället, och har accepterat detta och vill göra tillval så att han kan välja bredare när han går ut från gymnasiet.

Han skall nu välja tillval till årskurs 2 & 3.
Han vill läsa Matematik 2 & 3 samt Naturkunskap 2.
På hans skola har man endast matematik 2 som tillval. Matematik 3 blir utökad studiekurs.
Men han får inte läsa Naturkunskap 2 för det har inte skolan.
Kan vi kräva att skola köper in det av en annan aktör?

Svar:

15 feb 2022

Hej,

Det kan bli väldigt mycket att lägga till allt som ingår i Naturvetenskapsprogrammet men det är absolut möjligt om man känner att man orkar med att studera mer än heltid och om rektorn godkänner att man läser utökat. I Naturvetenskapsprogrammet läser man upp till matte 4, fysik 2 och kemi 2. Man läser inte naturvetenskap 1 och 2. Men han kanske inte är intresserad av alla naturvetenskapskurserna?

Är det något visst mål han har med att läsa naturvetenskap? Isåfall är det viktigt att kolla upp behörighetskraven till det. Till exempel kräver många naturvetenskapliga utbildningar just kemi och fysik och inte naturvetenskap 1 och 2. Men matte 3 och naturvetenskap 2 är också vanliga kurser att ingå i olika behörighetskrav så det kan räcka beroende på vad han vill göra.

Man kan inte kräva att skolan ska erbjuda kurser de inte har så då kanske ett bättre alternativ är att byta till en annan skola och det program man vill gå istället. Annars så kan man alltid läsa Naturvetenskap 2 på Komvux efter gymnasiet.

Lycka till! / Petra, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information