Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur hittar jag ett bra gymnasium?

09 feb 2022
FRÅGA
Hej!
Jag ska ansöka för gymnasiet skolan nästa månad och nu är som elev på grundskolan.
skolan är speciellt skolan och vid med hörselnedsättning och uttalat problem. Där på grundskolan står som små grupper per klass cirka bara 10 eleverna. Nu fått jag väldigt hög betyg mest av kärnämnen därför fått jag en bedömning av min speciella pedagog att jag kan klara hos normalt gymnasiet skola och behöver inte att ansöka på speciellt eller särskilt skolan men om jag ska ansöka till normal gymnasiet skolan måste jag ansöka också för anpassning behöv på nytt skolan för att gå vidare. Min frågor är kan jag ansöka till privata gymnasiet skolor där finns lite och små grupper av eleverna?
Kan ni ge mig vilken och namn på denna privata gymnasiet skolan?
Om jag fått besked eller ett platsen från någon privata gymnasiet skolan skulle jag att betala någon avgifter?
Hur man ska ansöka till privata gymnasiet och när och finns någon begränsning tiden att ansöka?
Förhoppningsvis att ni hjälpa mig och svara på mina viktigaste frågor så fort som möjligt.
Mvh

Svar:

14 feb 2022

Hej,

Vad roligt att det har gått bra i skolan! En gymnasiefriskola (privat) är en skola som inte har kommunen, landstinget eller staten som huvudman eller ägare. Friskolor på gymnasiet är indelade i tre inriktningar: Allmän, Waldorf och Konfessionell. Oberoende inriktning måste gymnasiefriskolan följa och leva upp till den nationella läroplanen och de värderingar som satts upp för kommunala skolor. Gymnasieskolan kostar inte oavsett om den är privat eller inte.

Så det är inte så stor skillnad mellan friskolor och kommunala skolor men en sak som skiljer dem åt som kan vara bra att veta är att gymnasiefriskolor har riksintag. Det innebär att du kan söka skolan oavsett vilken kommun du bor i eller om kommunen du bor i redan har en motsvarande gymnasieutbildning (vilket inte är fallet med kommunala skolor). Läs mer om det här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/riksintag-2495. 

Då det inte är någon större skillnad mellan friskolor och kommunala skolor har de inte heller mindre klasser. När du söker efter lämpliga gymnasium, kontakta specialpedagogen eller studie- och yrkesvägledare för att få veta vilken hjälp skolan kan erbjuda. Man ska egentligen kunna gå på vilken gymnasieskola som helst och få det stöd man behöver men just mindre klasser kanske de inte kan erbjuda.

Din studie- och yrkesvägledare i skolan borde kunna hjälpa dig hitta en lämplig skola men du kan också söka här på egen hand: https://www.gymnasium.se/. Välj det program du vill gå, i den kommun du vill gå och läs sedan på om de skolor som finns.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information