Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Vad gör man om man fått ett felaktigt betyg i gymnasiet?

08 feb 2022
FRÅGA
Hej!

Jag går tredje och sista året på gymnasiet. Vi har precis "avslutat" kursen religion 1. Skälet till att jag skriver är att vi får betyg under extremt orättvisa omständigheter.

Läraren vi hade var för det första inte behörig, vilket vi i klassen inte visste något om. För det andra så var han närvarande endast 50% av våra lektioner då han sjukanmälde sig väldigt ofta, vilket är något som både lärare, elever och skolledning uppmärksammat. För det tredje så vägrade han sambedöma med legitimerad lärare och satt och höll på våra prov och inlämningar tills den dag då han slutade på skolan (vilket var i samband med slutet på vår kurs).

Vi har redan fått reda på vad vi ska få i betyg och har räknat med de provsvar och bedömningar vi fått tidigare. Nu säger en legitimerad lärare att han börjat gå igenom allt vårt bedömningsunderlag och att han tyvärr kommer behöva sänka majoriteten av allas betyg. 12 personers uppgifter syntes tydligen i urkund (och får därmed F) och av de 15 som tidigare skulle fått A, verkar det som att nästan alla kommer bli sänkta rejält. Vi har ingen chans att göra något åt saken.

Visst borde skolledningen tagit tag i detta tidigare? De har vetat om detta länge då vi vet att vår mentor uppmärksammat att betygen varit orimligt höga samt då han sett hur läraren skött sitt jobb i övrigt (gällande frånvaron) och tagit ipp detta med både läraren i fråga och skolledningen. Är detta ens lagligt? Finns det något vi kan göra eller begära av skolan? Många av oss behöver verkligen ett bra betyg i denna kurs. Hade vi fått uppriktig feedback, hade vi kanske också kunnat uppnå det. :(

Allt gott

Svar:

14 feb 2022

Hej,

Vid betygssättningen beaktar läraren all information om elevens kunskaper i förhållande till kunskapskraven. Skolverket menar att "Eleverna ska få information om de grunder som tillämpas vid betygssättningen" ( https://www.skolverket.se/undervisning/gymnasieskolan/betyg-i-gymnasieskolan/satta-betyg-i-gymnasieskolan). Det innebär att rektorn och lärarna ska se till att att eleverna får information om betyg och betygssättning så att eleverna förstår vad betyget grundar sig på och varför du får det betyg du får. Du kan alltså be din lärare att förklara varför du fått det betyg du har fått så att du förstår det. Är inte läraren kvar får den nya ansvariga läraren förklara de nya och sänkta betygen.

Om det är så att det har blivit fel så behöver ni prata om det. Betygssättning är en myndighetsutövning och ett betyg går inte att överklaga. Däremot kan rektorn ändra betyget när det är uppenbart fel på grund av nya omständigheter eller av någon annan anledning. Det kan till exempel vara att ett bedömningsunderlag inte beaktats vid betygssättningen. Så är betyget verkligen fel så finns det möjligheter att få hjälp av rektorn.

Det är rektorn som tolkar och tillämpar skollagen så kolla med hen vilka regler som finns och som hen följer i ert fall.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information